Zo maak je een toekomstplan met een jongvolwassene

Jongeren kunnen toekomstplannen maken, met daarin alle wensen en doelen benoemd voor de komende jaren. Dit geeft de jongvolwassenen inzicht, maar ook houvast. Om ervoor te zorgen dat het plan zo effectief mogelijk is, is het belangrijk dat jongeren het zelf opstellen. Al kan het wel zijn dat er ondersteuning bij nodig is. Maar hoe maak je een toekomstplan met een jongvolwassene? Wij vertellen je hier meer over.

Toekomst plannen: een proces van vallen en opstaan

Jongvolwassenen die geen toekomstperspectief hebben, kunnen baat hebben bij het maken van toekomstplannen. Hierbij is het van belang dat ze de ruimte krijgen om zelf wensen voor de toekomst op te stellen, maar wel met de bescherming en hulp van een professional. Tijdens het proces is het belangrijk om in gesprek te gaan. Waar is hulp bij nodig en op wat voor manier kan je dit bewerkstelligen? Hierbij dient de professional transparant en open te zijn.

Verdiep je in de wereld van de jongere

Maar op wat voor manier kan je nu het beste hulp bieden aan jongvolwassenen bij het opschrijven van de wensen voor de toekomst? Ten eerste doe je er goed aan om jezelf te verdiepen in de wereld van de jongere. Denk hierbij na of er nog anderen betrokken moeten worden bij het toekomstplan en of er dingen zijn die in de weg staan. Een goede basis voor een fijne samenwerking is onderling vertrouwen. Behandel de jongeren als gelijkwaardig en leg bepaalde verwachtingen vast.

Toekomstplannen maken: stel vragen en maak kleine stapjes

Heeft de jongvolwassene waar je ondersteuning aan biedt geen toekomstperspectief, stel vragen om er achter te komen wat zijn of haar wensen en dromen zijn. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: ‘Wat wil ik bereiken in het leven?’ en ‘Hoe zie ik mijn toekomst op het gebied van wonen, werken en welzijn?’. Het belangrijkste is om hierbij kleine stappen te maken. Bepaal of de hulp nodig is voor op de korte of lange termijn en welke personen hierbij een rol kunnen spelen. Naast het opstellen van wensen voor de toekomst, is het belangrijk dat je ook aandacht besteed aan de talenten van de jongeren. Focus niet alleen op alles wat beter moet, maar ook op de dingen die momenteel al goed gaan.