Op weg naar een betere toekomst voor kwetsbare jongeren

In een evenwichtige situatie opgroeien is niet voor iedere jongere een vanzelfsprekendheid. Wanneer er sprake is van meervoudige en complexe problematiek, kan een jongere kwetsbaar worden. Dit betekent echter geen verloren generatie. Samen Sterk is gespecialiseerd in het werken met kwetsbare jongeren en vertelt je in deze blog alles over een positief toekomstperspectief jongeren.

Positief toekomstperspectief jongeren

Een positief toekomstperspectief kan voor iedere jongere mogelijk zijn. Wanneer jongeren in een evenwichtige situatie opgroeien, is een positief toekomstperspectief een grotere vanzelfsprekendheid. Wanneer de juiste interventies worden ingezet, zijn ook de toekomstperspectieven voor kwetsbare jongeren positief. Vaak wordt ervan uitgegaan dat kwetsbare jongeren, net zoals hun vorige generatie, een verloren generatie zijn. Dit kan echter een grote misvatting zijn. Kwetsbare jongeren beschikken over een grote veerkracht en kunnen een duidelijke toekomstvisie ontwikkelen.

Beter toekomstperspectief kwetsbare jongeren

Wanneer jongeren tijdens het opgroeien met serieuze problemen te maken krijgen, hebben ze weinig ruimte om zich voor te stellen dat er een positief toekomstbeeld bestaat. Er kan van alles aan de hand zijn: psychosociale problemen, problemen op school en financiële schulden. Als er dan onvoldoende praktische, emotionele en financiële steun beschikbaar is, wordt het moeilijk om voor te stellen dat er een beter toekomstperspectief voor kwetsbare jongeren is. Het hoofd van deze jongeren kan ‘overvol’ raken van alle problemen. Er is weinig hoop dat hun inzet met iets positiefs beloond wordt. Dit kan demotiverend werken. Het is goed mogelijk dat kwetsbare jongeren meer volwassen taken op zich moeten nemen dan leeftijdsgenoten. Er blijft dan weinig tijd over om over de toekomst na te denken.

Kwetsbare jongeren toekomst bieden

Hoe kan aan kwetsbare jongeren een toekomst geboden worden? Dit is zeker mogelijk. Er zal ingezet moeten worden op intensieve begeleiding van de jongeren. Het is nodig dat de verbeeldingskracht van de jongeren vergroot wordt en dat ze aan de hand van tools hun toekomst gaan visualiseren. Van belang is dat het bouwen naar de gevisualiseerde toekomst aan de hand van een gestaag stappenplan gebeurt. Verleden, heden en toekomst dienen met elkaar geïntegreerd te worden om te kunnen bouwen aan een toekomst. Wanneer patronen zichtbaar worden, kan aan deze patronen gewerkt worden en zal er verbetering te zien zijn. Dit biedt de kwetsbare jongere perspectief: inzet wordt positief beloond. Wacht niet langer en biedt kwetsbare jongeren op deze manier een toekomst! Wil je meer weten over een beter toekomstperspectief kwetsbare jongeren? Neem gerust contact met ons op.