Waarom het belangrijk is om onacceptabel gedrag te accepteren

Waarom het belangrijk is om onacceptabel gedrag te accepteren

Elk kind laat wel eens ongewenst gedrag zien. Dit is dan ook niet iets om je zorgen over te maken. Het kan hierbij om kleine dingen gaan, zoals het niet luisteren of negeren. Er kunnen zich echter ook grotere dingen voordoen, zoals fysieke agressie of het uitschelden van een ander. Hoewel je al snel geneigd bent om ongewenst gedrag van een kind niet te accepteren, kan het soms beter zijn om dit wel te doen. Er zijn verschillende redenen om onacceptabel gedrag van een kind wel degelijk te accepteren.

Onacceptabel gedrag kind accepteren

Het kan soms lastig zijn om goed met het gedrag van een kind om te gaan. Van nature ben je al snel geneigd om tegen onacceptabel gedrag van een kind in te gaan, al zijn er soms andere manieren om hier het beste mee om te kunnen gaan. Dit houdt niet in dat je jouw kind over je heen moet laten lopen, maar dat je een manier vindt om dit voor jezelf te kunnen accepteren. 

Schade beperken

Eén van de belangrijkste redenen om ongewenst gedrag van een kind te accepteren is omdat je hiermee eventuele schade kan beperken. Je kan het beste niet handelen uit emotie, wat je wel snel geneigd bent om te doen. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat de situatie alleen maar uit de hand loopt. Hetgeen wat je uiteindelijk wilt proberen te voorkomen. Probeer dus niet te handelen uit emotie, maar blijf vooral rustig.

Het gedrag relativeren

Door onacceptabel gedrag van een kind te relativeren, kan je er in het vervolg beter mee omgaan. De acceptatie van het gedrag van het kind speelt hierbij een belangrijke rol. Probeer te focussen op wat er nu is en denk eraan dat de situatie waar je jezelf in bevindt ook weer voorbij gaat. Wanneer er acceptatie van het gedrag van een kind is, creëer je meer rust en kan je nadenken over wat je in het vervolg wel kan doen tegen het ongewenste gedrag. Probeer samen het probleem op te lossen op het moment dat zowel jijzelf als jouw kind rustig is.

Vind je het lastig om onacceptabel gedrag kind te accepteren of twijfel je over de juiste aanpak? Bij Samen Sterk kun je terecht voor begeleiding op maat als het om wat voor reden dan ook thuis niet meer gaat. Onze ambulante medewerkers helpen je graag!