Opgroeien is een proces van vallen en opstaan

Opgroeien gaat gepaard met problemen en moeilijkheden, wat uiteindelijk een grote impact heeft op de ontwikkeling. Vallen en opstaan zorgt ervoor dat grenzen beter bewaakt kunnen worden en daarnaast kunnen jongeren hierdoor beter tegen een stootje. Het is daarbij wel belangrijk om veiligheid en vertrouwen mee te geven, wat dient als een fijne basis voor jouw kind. Maar hoe ga je hiermee om? Wij vertellen je hier meer over in deze blog.

Ervaringen dragen bij aan de ontwikkeling

De grootste lessen in het leven worden opgedaan door het opdoen van ervaringen. Hierbij kan het gaan om ervaringen met ouders, familieleden en vrienden, maar ook de materiële omgeving. Het is voor jongeren belangrijk om ruimte te krijgen om deze ervaringen zelfstandig op te doen en om daarnaast ook zelf hun keuzes te kunnen maken. Wel hebben jongeren op verschillende vlakken begeleiding en bescherming nodig.

Begeleiding jongeren: het stellen van grenzen

Om ervoor te zorgen dat ze weten wat er van ze wordt verwacht en waar ze aan toe zijn, kan je begeleiding aan jongeren bieden. Het stellen van grenzen zorgt er voor dat jongeren zich veilig voelen en daardoor gemakkelijk op ontdekkingstocht gaan. Het kan echter ook voorkomen dat ze zich verzetten tegen de gestelde grenzen. Ook dit draagt bij aan de ontwikkeling, aangezien jongeren hierdoor leren om een eigen mening uit te spreken. Dit zorgt tevens voor het creëren van eigen normen en waarden.

Hulp bij de bescherming van jongeren

De bescherming van jongeren is vanzelfsprekend, al kan het soms als een grote verantwoordelijkheid voelen. Wellicht heb je soms het gevoel dat je tekort schiet, terwijl je altijd keuzes maakt in het belang van jouw kind. Er zijn verschillende instanties waarbij je terecht kan als je twijfelt aan jezelf en aan de opvoeding. Zo kan je passende hulp krijgen, die aansluit bij jouw wensen en behoeftes. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. De ambulante medewerkers van Samen Sterk helpen je hier graag bij.