Blog afbeelding samensterk

3 belangrijke factoren van druk gedrag bij jonge kinderen

Vertoont jouw peuter ongeremd gedrag? Of heb je het gevoel dat jij een extreem drukke peuter hebt? Dan kan het best lastig zijn om hier op de juiste manier op te anticiperen en vooral mee om te gaan. Samen Sterk is gespecialiseerd in het werken met een drukke peuter en vertelt je in deze blog alles over druk gedrag bij jonge kinderen!

Temperamentvol karakter

Wanneer jouw peuter een ondernemend en temperamentvol karakter heeft, kan dit naast anderen kinderen, die wat angstiger en rustiger zijn, net lijken alsof jouw kind extreem druk is. Door dit grote contrast wordt er ook vaak gedacht aan de gedragsstoornis Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Er zijn echter veel factoren, waardoor jouw peuter extreem druk gedrag kan vertonen en hoeft de aanleiding niet meteen ADHD te zijn.

Prikkelgevoeligheid

Hoeveel prikkels een peuter aan kan, is per kind verschillend. Het ene kind kan meer prikkels hebben dan het ander kind. Bovendien spelen er ook nog andere factoren mee. Hoe goed jouw kind geslapen heeft bijvoorbeeld, of situaties die stressvol zijn voor een kind, zoals spanningen in huis. Soms kan een kind veel hinder ervaren van de hoeveelheid prikkels die het via de zintuigen binnenkrijgt. Je kunt dit vergelijken met een emmer. Sommige peuters hebben een grote emmer in hun hoofd en kunnen dus veel prikkels opvangen. Maar sommige kinderen hebben juist een kleine emmer, waardoor de emmer gauw vol is en dus overloopt bij het verwerken van veel prikkels. Dit uit zich dan in ongeremd gedrag of extreem druk gedrag.

Spanningen

Het extreem drukke gedrag van jouw peuter kan ook worden veroorzaakt door spanningen in huis. Ook een hectische tijd met grote veranderingen kan stress opleveren bij het kind, waardoor je een drukke peuter krijgt.

Omgaan met impulsief gedrag

Wat de aanleiding ook is van het extreem drukke gedrag van jouw peuter, omgaan met impulsief gedrag kan een flinke uitdaging zijn. De juiste begeleiding op maat, zorgt dan voor een stukje verlichting en de juiste handgrepen voor het omgaan met impulsief gedrag. De ambulante medewerkers van Samen Sterk bieden de juiste begeleiding op maat voor meer rust en stabiliteit in de relatie met jouw drukke peuter!

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Gerelateerde blogs

Huiselijk geweld? Zo waarborg jij jouw veiligheid.

Er zijn verschillende vormen van huiselijk geweld, waaronder: psychische of lichamelijke mishandeling en seksueel geweld. Voor de ontwikkeling van kinderen is het van groot belang dat ze opgroeien in een veilige omgeving, zonder enige vorm van geweld. De veiligheid waarborgen en kinderen laten opgroeien in

Support een jongere met zijn doelen voor de Big5

Het streven naar welzijn is een universele ambitie die iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of omstandigheden, deelt. Maar voor jongeren, met hun dromen en doelen in ontwikkeling, is welzijn vaak de centrale pijler van hun Big5: support, wonen, school en werk, inkomen en welzijn. In dit

Jongerenproblematiek en de rol van de samenleving

Jongerenproblematiek is een complex en veelzijdig onderwerp dat de samenleving op vele manieren beïnvloedt. Terwijl we ons richten op de mentale gezondheid van jongeren, inclusief tienerdepressie en jeugdangst, is het belangrijk om te erkennen dat bredere maatschappelijke kwesties ook een aanzienlijke rol spelen bij deze