Kwetsbare jongeren kunnen gebaat zijn bij jeugdhulp. Dit is hulpverlening waarvoor je in aanmerking kan komen als je last hebt van specifieke problemen. Er zijn richtlijnen opgesteld voor zorgprofessionals, om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed kunnen uitoefenen. Ook jongeren zelf vinden bepaalde aspecten belangrijk als het gaat om jongeren begeleiden. Maar wat is jeugdhulp nu precies en wat vinden jongeren belangrijk tijdens de begeleiding?
Wat is jeugdhulp?
Je kan voor jeugdhulp in aanmerking komen wanneer je ondersteuning nodig hebt bij psychische hulpvragen en opvoedproblemen of als er sprake is van een verstandelijke beperking. In principe is jeugdhulp bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar oud. Er zijn ook gevallen waarbij je tot 23 jaar hulp kan vragen. Als het gaat om jeugdhulp, zijn er verschillende aspecten die jongeren belangrijk vinden.
De Big 5 als basis
Ten eerste is het van belang om pas los te laten op het moment dat de belangrijkste zaken geregeld zijn. De Big 5 is hiervoor een goede basis. Hier vallen de volgende punten onder: support, wonen, school en werk, inkomen en welzijn. Als we kijken naar support is het voor jongeren belangrijk dat er op zijn minst een volwassene is waar je altijd op kan rekenen. Daarnaast is het hebben van een woning, school of werk en een goed inkomen belangrijk. De mentale en lichamelijke gezondheid van jongeren staat altijd centraal tijdens het traject.
Jongeren begeleiden door tijd en ruimte te geven
Tijdens de begeleiding van jongvolwassenen dient de hulp praktisch te zijn. Het is voor de jongeren fijn als er wordt geholpen met het nemen van zijn of haar verantwoordelijkheid en het maken van eigen keuzes. Jongeren vinden het tevens belangrijk als ze ruimte en tijd krijgen, terwijl je naast ze staat. Laat de jongvolwassenen de baas zijn over hun eigen leven en probeer altijd positief te blijven. Onze ambulante medewerkers creëren echt een vangnet tijdens de begeleiding van jongvolwassenen.
Geen knip: bied doorlopende steun
Het opstellen van doelen voor de toekomst kan hulp bieden tijdens de begeleiding van jongvolwassenen. Hierbij vinden jongeren het fijn als er niet alleen gekeken wordt naar stappen die op de korte termijn gezet kunnen worden, maar ook op de lange termijn. Samen werken jullie naar de toekomst toe. Het is hierbij van belang dat de steun doorlopend is en past bij de desbetreffende persoon.